‘Doe jij vanavond je hakken aan?’, vroeg de leidinggevende haar

Hij wilde weten of ze hakken aan zou doen naar het bedrijfsuitje. Romy Schoorlemmer (26) uit Eindhoven viel even stil en besloot toen de vraag van haar leidinggevende te negeren. Als ze die avond in het restaurant aankomt, vertelt ze, leunt hij naar achter vanuit zijn stoel en bekijkt haar van top tot teen. „Hij keek bewonderend. De rest van de avond voelde ik me ongemakkelijk.”

Na het avondprogramma overnachtten de medewerkers in een hotel. De volgende ochtend besloot Schoorlemmer terug naar huis te gaan, terwijl die dag een vergadering gepland stond over de toekomstplannen van de fastfoodketen waar ze werkzaam was. De leidinggevende belde haar om te vragen waarom ze eerder vertrokken was. Een gesprek dat volgens haar uitliep op anderhalf uur geschreeuw van zijn kant. „‘Wil je dan dat onze relatie strikt professioneel is?’, vroeg hij. Ik stond versteld. Dat was toch al zo?”

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer komt vaak voor, blijkt uit een vragenlijst die de FNV rondstuurde naar mensen die werkzaam zijn in onder meer de horeca, bouw, media en de rijksoverheid. Zeker tweeduizend van hen vulden de vragenlijst in. De FNV publiceerde de resultaten vrijdagmiddag. Ongeveer 40 procent zei het afgelopen jaar gepest of geïntimideerd te zijn. Ruim 10 procent zei seksuele intimidatie te hebben ervaren.

NRC sprak zes vrouwen die de vragenlijst invulden en op het werk te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag. Vijf van hen willen anoniem blijven uit angst voor negatieve reacties. De verhalen tonen een aantal factoren die het risico op grensoverschrijdend gedrag lijken te vergroten.

Samen reizen voor werk, zoals Schoorlemmer deed voor het bedrijfsuitje, is een van die risicofactoren, zegt arbeidsrechtadvocaat Mirjam Decoz. Ze staat slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag bij en adviseert bedrijven over hoe zij kunnen zorgen voor sociale veiligheid op de werkvloer. Wanneer collega’s voor het werk samen in een hotel overnachten, komt het volgens Decoz vaak voor dat er gedronken wordt. „Alcohol kan de kans op grensoverschrijdend gedrag vergroten omdat het gebruik daarvan grenzen kan vervagen.”

De horeca is bij uitstek een sector waarin ongewenst gedrag vaak voorkomt, zegt Decoz. Dat heeft volgens de arbeidsrechtadvocaat onder meer te maken met de informele sfeer: van werknemers wordt geacht dat zij „gezellig” zijn. Klanten bezoeken de horeca immers voor de gezelligheid, dus moet het personeel dat ook zijn. En het werk wordt veelal buiten kantoortijden verricht. „‘s Avonds werken kan een gevoel van saamhorigheid geven: iedereen slaapt en wij zijn samen aan het werk. Het lijkt dan makkelijker om informele vragen te stellen, zoals ‘heb je een vriend?’”

‘Je bent maar een vrouw’

Daarnaast zijn mensen met flexibele contracten extra kwetsbaar voor grensoverschrijdend gedrag, zegt Decoz. Dat blijkt ook uit het verhaal van een 26-jarige medewerkster van een televisieomroep. Zij had gedurende een periode van vier jaar, waarin ze van tijdelijk contract naar tijdelijk contract ging, last van haar leidinggevende die geregeld vrouwonvriendelijke opmerkingen maakte.

Van de leidinggevende mocht ze bijvoorbeeld niet voor andere, meer inhoudelijke programma’s van de omroep werken, terwijl ze dat wel graag wilde. „‘Je bent maar een vrouw’, was zijn verklaring.” En als ze zich ziek wilde melden, dan moest ze hem exact vertellen wat er mankeerde. Een keer zei ze dat ze niet kon werken omdat ze last had van haar ongesteldheid. „‘Gadverdamme’, zei hij toen. ‘Dat wil ik helemaal niet weten. Bovendien kan mijn dochter wel gewoon werken als ze ongesteld is. Dus wat stel je je aan?’” Uit angst om haar baan te verliezen, zei de medewerkster lange tijd niets.

Een freelance docent aan een muziekschool in het midden van het land gaat al jaren met buikpijn naar haar werk, vertelt ze. Een leidinggevende pest andere medewerkers, en andere leidinggevenden keuren zijn gedrag goed door niets te zeggen. Alle medewerkers van de school, ook leidinggevenden, zijn zzp’er.

De docent denkt dat inkomensonzekerheid pestgedrag in de hand werkt. „Mensen vertonen pestgedrag omdat ze onzeker zijn over hun eigen positie”, zegt ze. „Ze reageren dat af op anderen. Mijn indruk is dat dit in de culturele sector veel voorkomt omdat er weinig vaste banen zijn.”

Een leidinggevende heeft een collega achter haar rug om een ‘oude taart’ genoemd, vertelt de docent. Zelf werd ze eens niet uitgenodigd voor een vergadering waar zij wel bij hoorde te zijn. „Een collega die wel aanwezig was, vertelde me naderhand dat tijdens die bijeenkomst besproken werd of ik daar mocht blijven werken of niet.”

Een hiërarchische organisatiecultuur kan de kans op grensoverschrijdend gedrag eveneens vergroten, zegt gz-psycholoog Ilona van Vlimmeren. Ze is directeur van de ggz-instelling ForLight, waar mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen therapie kunnen volgen. „Grensoverschrijdend gedrag kan in zo’n organisatie langer doorgaan omdat het voor mensen in lagere functies moeilijk is om zich te verweren tegen pestgedrag of intimidatie van mensen uit hogere lagen.”

Aai over de rug

„Zooo, Fifty Shades of Grey”, zei de leidinggevende van een verpleegkundige in een ziekenhuis in het noorden van het land eens tegen haar toen ze in grijze kleding zijn kantoor binnenstapte. De man verwees naar de erotische boekenserie waarin SM-seks een rol speelt. „Of hou je daar niet van?”, had hij gevraagd nadat zij verontwaardigd reageerde. „Ik zei dat dat hem geen zak aanging”, vertelt ze. „Het greep me helemaal naar de keel.”

Een week later liep de verpleegkundige over de parkeerplaats naar het ziekenhuis toe. De leidinggevende kwam naast haar lopen en aaide haar over haar rug, vertelt ze. „‘Wat zie jij er mooi uit vandaag’, zei hij. Ik dacht: dit wil ik niet. Maar het lukte niet om iets te zeggen. Ik was lamgeslagen. Hij had mij in zijn macht.”

Grensoverschrijdend gedrag wordt in de helft van de gevallen veroorzaakt door een leidinggevende, blijkt uit de vragenlijst van de FNV. Ook bij de zes vrouwen die hun verhaal deelden met NRC was de leidinggevende degene die grensoverschrijdend gedrag vertoonde.

Toch ziet psycholoog Van Vlimmeren zelden leidinggevenden in haar instelling. Met een team van vijftien therapeuten behandelen ze daar tweehonderd cliënten. „De meeste mensen die bij ons komen, hebben er zelf last van dat zij grensoverschrijdend gedrag vertonen”, zegt ze. „Bijvoorbeeld doordat zij er door hun werkgever op aangesproken worden.” Bij leidinggevenden is dat volgens Van Vlimmeren minder vaak het geval, waardoor zij minder geconfronteerd worden met hun eigen gedrag.


Lees ook
Na ‘The Voice’ nemen bedrijven grensoverschrijdend gedrag serieuzer, maar het blijft een lastig thema

Veel bedrijven en organisaties schrokken van de <em>Boos</em>-uitzending over <strong><em>The Voice of Holland</em></strong>. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/ac280c298doe-jij-vanavond-je-hakken-aanac280c299-vroeg-de-leidinggevende-haar.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Wat opvalt, zegt Van Vlimmeren, is dat een aanzienlijk deel van de mensen die grensoverschrijdend gedrag vertonen zelf moeite hebben hun grenzen te bewaken. „Ze kunnen moeilijk nee zeggen en nemen al snel te veel hooi op de vork. Onze cliënten kunnen veelal niet goed met hun emoties omgaan. Als de stress toeneemt, reageren zij dit af op anderen.”</p>
<p>De leidinggevenden in de verhalen van de zes vrouwen zijn bijna allemaal man. „We zien bijna altijd dat de pleger een man is”, zegt arbeidsrechtadvocaat Decoz. Voor haar boek <em>Seksuele intimidatie, de juridische gids</em> verzamelde ze vijfhonderd rechterlijke uitspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarvan is er slechts één waarbij de pleger een vrouw was. En zij had het delict gepleegd samen met een man. Ook Van Vlimmeren herkent dat mannen vaker grensoverschrijdend gedrag vertonen. Slechts 22 procent van de cliënten van haar ggz-instelling ForLight is vrouw.</p>
<h2 class=Niet ondersteund

Ruim 80 procent van de respondenten van de FNV-vragenlijst zegt zich niet ondersteund te voelen door zijn of haar organisatie na de ervaring met grensoverschrijdend gedrag. De zes vrouwen probeerden allemaal iets aan hun situatie te veranderen. Sommigen spraken met een vertrouwenspersoon of met HR en maakten een melding. Anderen stuurden een mail naar de ondernemingsraad of spraken de leidinggevende zelf aan op het gedrag. Bij niemand leidde dit tot verbetering.

De 26-jarige omroepmedewerkster kreeg een cursus assertiviteit aangeboden toen zij een melding maakte van de vrouwonvriendelijke opmerkingen van haar leidinggevende. Dat zij daar last van had, kwam waarschijnlijk doordat zij niet goed voor zichzelf opkwam, kreeg ze van hogerop te horen. „Dat geloofde ik eerst nog ook. Ik ben de cursus gaan volgen. Het heeft helemaal niks geholpen.”

Romy Schoorlemmer maakte een melding bij HR over het gedrag van haar leidinggevende, onder meer van de opmerking over de hakken. De medewerker leek haar te begrijpen en zei dat er iemand van hogerop met de man in gesprek zou gaan. Daarna zou er een mediation-gesprek plaatsvinden. „Bijna een maand later was er nog niks gebeurd”, zegt ze. „Ik heb ontslag genomen.”

Een 49-jarige postbode kreeg zelfs nog meer problemen met haar leidinggevende nadat ze een melding had gemaakt. Ze had de ondernemingsraad gemaild dat ze zich bij hem onveilig voelde, onder andere omdat hij tegen haar schreeuwde. „Nadat ik die mail had gestuurd, kwam hij naar me toe en vroeg: ‘Wat heb je allemaal over mij gezegd?’”

De verpleegkundige maakte een melding van het gedrag van haar leidinggevende en kreeg daarop een telefoontje van personeelszaken. „Ik hoefde niet meer terug te komen, zeiden ze. Sindsdien werk ik niet, omdat ik nog steeds veel last heb van wat er gebeurd is.”

De zes vrouwen raakten in de periode waarin zij te maken hadden met grensoverschrijdend gedrag allemaal in zekere mate overspannen. Een deel van hen bleef doorwerken uit angst hun baan te verliezen. Sommigen hebben last van blijvende psychische problemen, lang nadat zij van werkgever zijn veranderd.

Een ex-medewerkster van een concertzaal in het zuiden van het land heeft nog steeds nachtmerries over het pestgedrag van haar voormalige leidinggevenden. Ze raakt in paniek als zij op straat een auto ziet waarin een van hen ook rijdt. Volgens haar psycholoog heeft ze een posttraumatische stressstoornis overgehouden aan de problemen op het werk.

De docent op de muziekschool is angstiger en wantrouwiger dan ze eerst was. „Ik maak geen nieuwe vrienden meer. Tegenwoordig vind ik het moeilijk om mensen te vertrouwen.” De medewerkster van de televisieomroep durft op haar nieuwe werk nog steeds bijna niets te zeggen als er met haar persoonlijk iets aan de hand is. „Ik heb een tijd geleden een miskraam gehad toen ik op mijn werk was. Ziek melden kan niet, dacht ik. Dus ik heb gewoon doorgewerkt.”